maanantai 3. tammikuuta 2011

Saippuan valmistusohje vol.1

Saippuan valmistusohje
(kirkas massa)

1. Leikkaa massa paloiksi teräskattilaan. Sulata massa 65-70 asteessa, lisää väri ja/tai hajuste ja vala muottiin. Vältä kosteuden poistumista sulatuksen aikana koska tämä saattaa vähentää saippuan läpinäkyvyyttä. Älä sekoita massaa voimakkaasti sillä muuten siihen kerääntyy kuplia (jotka ilmestyvät vaahtona saippuapalojen alapinnalle.)
2. Muotteina voi käyttää useita erityyppisiä materiaaleja, kuten silikonimuotteja, joista jähmettyneet palasaippuat irrotetaan ja halutessa voidaan pakata saman tien läpinäkyvään muoviin. (Tämä tekijä ei katsonut sitä pakolliseksi, eikä kosteus kyllä hävinnyt saippuoista. Tässä siis takana se että saippua säilyy pidempään, mikäli se ei ole menossa heti käyttöön.)
3. Muottimateriaalista riippuen jähmettyminen kestää 0,5-4 tuntia. Me jätimme suosiolla isot palasaippuat yöksi vetäytymään.


Muotteina oli mm. Ikeasta ostetut jääpalamuotit, silikoonia. Myös kertakäyttö cola-muki kävi pinnoitteensa vuoksi hyvin saippuamuotiksi, samaten maito/jogurtti purkki toimii. Käsittelemätöntä kartonkia ei voi käyttää saippuamuottina. (Esim. tyhjää vessapaperirullaa, vaikka siitä tulisikin somia pikkusaippuoita!)

Ohjeet pääpiirteissään lainattu Zetesap c 11 irtosaippuamassan ohjeista, kyseistä kirkasta saippuamassaa löytyy esim. Sinooperista.
Tuli kokeiltua myös kalliimpaa, sameanvaaleaa saippuamassaa joka käyttäytyy suunnilleen samaan tapaan kuin kirkas kaverinsa.






Tähtisaippuat jäähtymässä.

Keittiövaaka on lähes pakollinen kaveri ennen massan sulatusta, että tietää kuinka paljon hajustetta sekä väriainetta lykkää sulatettuun - paitsi jos sokeasti luottaa mitä pakkaukseen on merkitty... ;) (Me jaoimme paketteja ronskilla kädellä sen mukaan kuinka paljon halusimme mitäkin saippuaa tehdä, koska sulatuskerrat piti tehdä kaikki erikseen.)



Kahvisaippua sai kivan muotonsa Danonepurkista ja sitrussaippuan muottina taas toimi Hesen colamuki. Massan määrä siis ei päätä huimaa, silti näistä tuli monen monta saippuaa!



Tämä ei todellakaan ole siis vaikeaa ja vain mielikuvitus on rajana millä saippuaa maustaa ja hajustaa...
Jäähtyneen massan leikkauksen suunnittelu on myös iso osa että EI vain leipäveitset viuhumaan ennen kuin on suunniteltu loppuun! :D
Kaurasaippuat saivat esimerkiksi viimeisen kuorrutteensa valmiina paloina ja leikkasin palat niin, että hieman pohjalle uponnutta hunajaa tulisi tasaverta kaikkiin paloihin, jouduin siis leikkaamaan vaakasuoraan, eikä pitkittäin kuten vihreät kirkkaat saippuat.

Aika kivaa, eikö?
Minä ja aviomies ainakin tykkäämme, näitä oli hauska tehdä.
Pakko vielä sanoa että se toinen käsipari auttaa kummasti, mutta ei ole välttämätön, silti tää on ihan kivaa puuhastelua oman murun kanssa ja voi hyvällä omalla tunnolla sanoa että ME tehtiin nämä saippuat. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti